Thursday, February 4, 2010

P&O
Zašto "Zastranienie"?

Koncept je da se zezamo na kvalitetan način. Treš ali s pomaknutim svetonazorom.
Ime je zapravo inspirisano idejom Viktora Šklovskog oko čuvene teze o 'defamilijarizaciji' - no mi svoje 'ostanenie' vidimo kao čistu zabavu. jer, zašto bi se zabavljale samo seljačine?


Koliko dugo rade zajedno?

Ne predugo. Tek smo kraju priveli naš prvi onlajn singl. Ideja je da se preko neta družimo s drugarima i onima s kojima želimo da uspostavimo takvu vezu... drugari su najlepša stvar u životu.


Ko se krije iza imena benda?

Zastranienie je duo - Ida (ej-kej-ej Audio Gerla) i Boško zajednički doprinose muzičkoj slici, podjednako se muvajući s aranžmanima, tekstovima, instrumentima... samo šta je Ida tehnički mnogo nepismenija pa Boška snađe i završna studijska produkcija. Nije da se Boško buni - voli da istražuje i tu se super slažemo. Nismo venčani, ne verujemo u brak, verujemo samo u dobru muzičku vezu. To je prava ljubav. Sve ostalo su nijanse. Fetišisti pojma nemaju.


Oćemo li da vidimo i neki album uskoro ili lajv nastup?

Zastranienie se nikamo ne žuri. Ni s albumom, s lajv nastupima još manje. Volimo da se igramo i da tu igru brusimo detalj po detalj. Više nas zanima onlajn interakcija - internet je u ovom momentu najdemokratskije mesto za postojanje... iako je iluzorno, ima beskrajno mnogo slobodnog prostora. Vole te čak i oni koji te mrze...


Mileni Dravić je pripala čast da otvori prvi singl "Zastranienia" - "Plesnu pokaznu vežbu".
O čemu se radi?


'Plesna pokazna vežba' je i glavni okidač 'Zastranienia'. Ida je Bošku donela neku smešnu traku koja se zove 'Aerobika sa Milenom Dravić'. To je takav urnebes da je mnogo žalosno šta to nemamo u boljem kvalitetu. Ta 'Aerobika' je poslužila kao ultimativna inspiracija... Milena je jedna divna i predivna žena i mnogo je cenimo. S druge strane spojili smo neka dva paralelna sveta - tu otkačenu disko-aerobiku i jedan sumračniji i mnogo teži svet; načelno se radi o kaver-verziji čuvenog andergraund hita još čuvenije Kristijane F. Originalna pesma je odlična i matematički kompatibilan nemački tekst smo delom preinačili u srpski. Ispalo je duhovito ali smo zadržali identitet originala - voleli bismo da čujemo šta Kristijana sama misli o našoj snimci... Pokušali smo nekako da je kontaktujemo ali bez mnogo uspeha... no bićemo uporni.


Na majspejsu "Zastranienie" otvoreno poziva na linč - "Smrt primitivizmu, sloboda narodu"?

Ne pozivamo na nikakav linč, samo iskazujemo sopstveni stav prema činjenici da su primitivčine i njima slični pojeli ovaj svet. To nije samo u Srbiji, to je svagde na svetu. Niko nije lišen izvesnog primitivizma u sebi, svi imamo predrasude o nekome ili nečemu ali primitivizam na koji mislimo i znamo da i drugi misle je onaj vezan uz dominaciju sirovina koje kroje pravdu, uvlače se u društvene pore i maltretišu ostali narod... Kultura je mrtva dobrim delom i zato jer smo sami dopustili da je primitivizam ubije. Liriksima namerno ciljamo na stereotipe kao šta su seljačine, hipokritičnost vere, robovanje tradiciji i patriotizmu, mačo-impotencija, narodnjaci i opšta demagogija u društvu... lepo je biti anoniman i maltretisati takve teme. Mi možemo da budemo još agresivniji - a ovo je doba suptilnijeg terorizma. Naš terorizam uključuje neodoljivi disko ritam. Zato poslušajte i procenite sami.